Skip to main content

De Nederlandse jeugdfilm Leeuwin is bekroond op het Giffoni Film Festival, het grootste Europese filmfestival voor kinderen en tieners. Leeuwin – geregisseerd door Raymond Grimbergen – won in de categorie 10+. De prestigieuze prijzen zijn zaterdagavond voor de 53ste keer uitgereikt in het Italiaanse Giffoni Valle Piana.

Leeuwin – een coproductie van The Media Brothers en Levitate Film – gaat over de Surinaamse Rosi, een 14-jarig meisje met meer voetbaltalent dan zelfvertrouwen. Wanneer ze naar Nederland moet verhuizen gaat niets meer vanzelf. Het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi lijkt uitkomst te bieden. Het verhaal speelt zich zowel in Nederland als in Suriname af.

Alyssa van Ommeren, die het in 2021 schopte tot de liveshows van The Voice of Holland, speelt de hoofdrol en het is haar debuut als actrice. Andere rollen in de film worden gespeeld door Soumaya Ahouaoui, Cees Geel, Jay Karim-Jonker, Sanguita Akkrum, Urvin Monte, Apollonia Sterckx, Manou Jue Cardoso, Yip Andjar en Nora Dari.

De jury – bestaande uit 700 kinderen – wees Leeuwin aan als beste film uit tientallen internationale inzendingen. Het is de tweede jeugdfilm van Raymond Grimbergen, die eerder Brugklas: De tijd van m’n Leven regisseerde. 

“Het is geweldig om te zien hoe honderden kinderen hier op het Giffoni Filmfestival reageerden op onze film. Tijdens enkele voorstellingen werd de zaal nog net niet afgebroken van enthousiasme. Het laat opnieuw zien hoe universeel en herkenbaar het verhaal van Rosi is. En we zijn trots op deze belangrijke internationale award voor jeugdfilms.”

Regisseur Raymond Grimbergen

Het scenario van Leeuwin is geschreven door Jeroen Margry (De Club van Lelijke Kinderen) en co-writer Bodil Matheeuwsen. Distributeur Splendid Film heeft Leeuwin in het voorjaar van 2023 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Vanaf volgende maand verschijnt de film ook in de bioscoop in Suriname, Aruba en Curaçao. Later dit jaar zal de film te zien bij de NTR op NPO ZAPP en NPO Plus.