Skip to main content

De korte speelfilm GEMMEKER vertelt het waargebeurde verhaal van een confronterend verhoor van Albert Gemmeker, de oud-commandant van kamp Westerbork. Onder zijn leiding werden 80-duizend mensen gedeporteerd. De film bevat de unieke Westerborkbeelden van de transporten, die voor het eerst zijn ingekleurd.

De korte speelfilm (30 min) is gebaseerd op het bijzondere verhaal van de joodse Holocaust-overlevende Mauritz Frankenhuis.

De cast van GEMMEKER bestaat uit de (inter)nationaal gelauwerde acteurs:
Jacob Derwig (Mauritz Frankenhuis),
Michael Epp (Albert Gemmeker)
Eelco Smits (Jan Schoenmaker).

Scenario: Thomas van der Ree (Bankier van het Verzet)
Regie: Robert Schinkel (In de Rij voor Anne Frank)

In de korte speelfilm zijn ook de roemruchte beelden te zien van de Westerborktransporten. Dit materiaal is met de nieuwste technieken volledig gerestaureerd en ingekleurd. Een langdurig en complex proces waarbij ook historici zijn betrokken. “Het resultaat is zowel indrukwekkend als confronterend”, aldus regisseur Robert Schinkel. “Het brengt de onbeschrijfelijke gebeurtenissen in Westerbork dichterbij dan ooit. Haarscherp zien we nu hoe onschuldige mensen in veewagons gedeporteerd worden, meestal naar de vernietigingskampen. We denken dat de impact van de indringende film én de bewerkte Westerbork-beelden groot zal zijn. En hopen er ook jonge en toekomstige generaties mee te bereiken”.

De originele zwart-wit Westerborkfilm (1944) is opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register en bevat de enige bestaande beelden van de transporten.

De film GEMMEKER wordt eerst vertoond op internationale filmfestivals en is daarna te zien bij RTL4 & Videoland. De film is geproduceerd door The Media Brothers en is mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe.

Planet X was verantwoordelijk voor het omvangrijke restauratie- en inkleuringsproces van de Westerborkbeelden