Afbeelding invoegen bij bovenste potloodje

NTR, NPO3, 4 afleveringen, 45 minuten

Kiespijn

Een allesbepalende verkiezingsquiz met Diederik Ebbinge. Geproduceerd door The Media Brothers en BinkyTV

Kiespijn sleurt je door de verkiezingscampagnes met een opvallend gezelschap: Diederik Ebbinge, Rutger Castricum, Hanneke Groenteman en Gijs Rademaker. Vier zondagen lang loodst Diederik Ebbinge de zoekende kijker en zwevende kiezer langs de afgronden van het politieke landschap. Samen met het eclectisch gezelschap Rutger Castricum, Hanneke Groenteman en Gijs Rademaker probeert de presentator orde te scheppen in de vierjaarlijkse stortvloed aan partijen, programma’s, (des)informatie, meningen en mannetjes (m/v).

Ebbinge gaat te werk door een politieke panelquiz te spelen met zijn twee (uiteraard geheel objectieve) teams ‘links’ en ‘rechts’, onder leiding van captains Rutger Castricum en Hanneke Groenteman.

In verschillende rondes worden de captains en de vier wekelijks wisselende gasten getest op hun (mensen)kennis en improvisatievermogen rond het verkiezingscircus. We vergelijken de actualiteit met de politieke geschiedenis, checken de waanzin van politiek via social media en we onderzoeken onze vooroordelen. Kun je bijvoorbeeld aan iemand zien van welke partij hij of zij is?

Het draait niet alleen om kennis, maar ook om inschatting. Wat is typisch links en wat is typisch rechts? Is kort douchen typisch links? Is barbecueën typisch rechts? Kan je groen stemmen en elke dag steak tartare eten? Dat en belangrijkere zaken wordt onderzocht en geanalyseerd door niemand minder dan Mister EenVandaag-Opiniepanel Gijs Rademaker, die vast aanwezig is om verschillende kwesties te peilen en duiden.

Kiespijn is de meest vermakelijke en ontluisterende stemwijzer van deze verkiezingen. Ebbinge sluit af: “Als je nog geen zwevende kiezer was, dan ben je het na dit programma zeker.”