In de Rij voor Anne Frank - documentaire


In de Rij voor Anne Frank is een documentaire van The Media Brothers, waarin 4 seizoenen lang de 'eeuwige' rij voor het Anne Frank Huis wordt gevolgd. Met bijzondere (oorlogs-)verhalen van mensen uit de hele wereld. De film (55 min) wordt uitgezonden door de NOS. Op 4 mei 2014 om 21.05u op Nederland 2.  

We zien deze mensen voor en ná het bezoek aan het Achterhuis. Wat is hún eigen verhaal, waarom zijn ze hier? Wat is hun link met Anne Frank. En hoe was het om heel even in dezelfde ruimte te zijn als dat van een meisje dat in vrijheid wilde leven, maar dat niet kon?

De persoonlijke verhalen worden afgewisseld met met dagboekfragmenten, voorgelezen door leeftijdsgenoten van Anne Frank. Meisjes uit allerlei landen lezen in hun eigen taal indringende passages voor.

Tegelijkertijd zien we het verloop van de seizoenen. Wachtenden in de regen, in de hitte, in de sneeuw. En we zien het dagelijkse leven dat zich afspeelt rondom de eeuwige rij. De rondvaartboten, de straatmuzikanten, de kaartverkoper, de dakloze.   

Dan is er ook nog een wrange symboliek, want Anne Frank stond uiteindelijk ook in de rij. Een rij die leidde tot het einde van haar jonge leven...

Regie: Robert Schinkel