Bureau Marokko met Frank Evenblij & Erik Dijkstra

34646 views, 1845 dagen geleden
 Bureau Marokko Bureau Sport Frank Evenblij, Erik Dijkstra, The Media Brothers

Bureau Marokko is in navolging op Bureau Sport een kritisch, informatief maar zeker ook humoristisch programma, dat gaat over de Nederlandse Marokkanen.  Bureau Marokko gaat bij Marokkanen achter de voordeur kijken en onderzoekt in Marokko de roots van de Nederlandse Marokkaan. We maken het niet mooier dan het is, maar ook niet lelijker. Vanaf 2 oktober vier weken lang om 21:00u op NPO3.

Over geen enkele minderheidsgroepering is zoveel te doen als over de Marokkanen in Nederland. Maar wat weet de gemiddelde Nederlander over de Nederlandse Marokkanen?

De Marokkanen

In Nederland wonen ongeveer 350.000 Marokkanen, waarvan ruim 50 procent in Nederland is geboren. Rond deze groep zijn er hardnekkige clichés en vooroordelen die in aanmerking komen voor nader onderzoek. "Ze zijn crimineel, ze discrimineren hun vrouwen. De jongens zijn brutaal en de meisjes mogen de deur niet uit." Er is geen minderheidsgroep in Nederland waarover zoveel ideeën en vooroordelen bestaan als over de over de Marokkaan.

Mysteries, mythen en ontmoetingen

Frank Evenblij en Erik Dijkstra lossen in Bureau Marokko op geheel eigen wijze mysteries op en ontmoeten bekende en onbekende Marokkanen. Juist door een rijke variatie in onderwerpen, interviews en fragmenten schetsen zij met open vizier een completer beeld van de Marokkaan. Serieus, lichtvoetig, ontroerend, grappig, leerzaam en taboedoorbrekend.  Frank en Erik integreren bij verschillende Marokkanen. In een typisch Marokkaans gezin, of bij een voetbalelftal, aan het werk of studerend. Of hangend op pleintjes.

Meedoen met / Verhoorwagen

De vaste onderdelen van Bureau Sport blijven bestaan. In iedere uitzending gaan de mannen weer ‘Meedoen met’. Erik en Frank hangen mee op een plein, bezorgen zo snel mogelijk pizza’s op een scooter, zoeken een schaap voor het offerfeest en doen een gebedsoproep in de Moskee. In Marokko zelf hopen ze uitgenodigd te worden op een traditionele bruiloft. In de Verhoorwagen worden bekende Marokkanen stevig ondervraagd. Tot welke leeftijd ben je eigenlijk een kut-Marokkaan, doe je er genoeg aan om het imago van de Marokkaan te verbeteren.

 
Vanuit Marokko

In iedere uitzending een uitgebreid item vanuit het Rif-gebergte in Marokko. Het gebied waar 80% van de Marokkanen hier in Nederland van oorsprong vandaan komt. Frank en Erik gaan op zoek naar de roots van Ahmed Aboutaleb, ontmoeten teruggekeerde Marokkanen, onderzoeken de Berber cultuur en maken een tocht door de bergen.

Bureau Marokko zoekt uit

In iedere uitzending zoekt Bureau Marokko een vraagstuk uit. Waarom spelen er zo weinig Marokkaanse voetballers in het Nederlands Elftal. Tot 21 jaar zit alle jonge Nederlandse teams vol met spelers van Marokkaanse afkomst, maar eenmaal op het hoogste niveau stokt het. Oud-international en speler van Feyenoord Khalid Boulahrouz zoekt het samen met Bureau Marokko uit. Andere vraagstukken gaan over criminaliteit, vrouwen, geloof en humor.

Column

Jonge Marokkanen over clichés. Marokkaanse vaders slaan met riemen, in een Marokkaans huishouden zit er altijd plastic om de afstandsbediening en moeders hebben zweetvoeten. Van die dingen.     

Brieven uit de Bajes

In iedere uitzending een brief van een Marokkaanse gedetineerde. Over de daad, omstandigheden, spijt en cultuur. De brieven zijn indrukwekkend.

Historie

Door de uitzendingen heen zien we belangrijke mijlpalen uit de geschiedenis van Marokkanen in Nederland. Van de komst van de eerste migranten in 1969, taalcursussen,  en geweld en discriminatie tot aan de winst van Najib Amhali van het Cameretten festival, de eerste kamerlieden in de Tweede kamer, Rob Oudkerk over kut-Marokkanen en de speech van Nasrdin Dchar op het filmfestival. We zien het allemaal door de ogen van 4 mannen en vrouwen van de eerste generatie.


 Lees meer


In de Rij voor Anne Frank ook op Amerikaanse TV.

3055 views, 1853 dagen geleden
 Anne Frank, Tweede Wereldoorlog, Achterhuis, documentaire, NOS, Nederland 2, dodenherdenking, 4 mei, dagboek van Anne Frank

De NOS-documentaire In de Rij voor Anne Frank is verkocht aan de Amerikaanse publieke omroep en zal wordt uitgezonden op ten minste dertien publieke TV-stations in de Verenigde Staten. De film is ook aangekocht door de VRT. Daarnaast is er interesse uit twintig andere landen, waaronder Japan, Israël, Brazilië, Zuid-Korea en Duitsland.

In de Rij voor Anne Frank, een documentaire van regisseur Robert Schinkel, gaat over de ‘eeuwige’ rij voor het Anne Frank Huis. Vier seizoenen lang is de rij gevolgd. Zon, regen, storm of ijzige kou; de wereld staat altijd in de rij voor Anne Frank.

Via persoonlijke verhalen van negen mensen uit de hele wereld en aan de hand van tweeëntwintig meisjes die in hun eigen taal indringende passages voorlezen uit Annes dagboek, wordt op bijzondere wijze het verhaal van Anne Frank opnieuw verteld en in beeld gebracht.
 
De NOS zond In de Rij voor Anne Frank dit voorjaar uit aansluitend aan de Nationale Herdenking.

 Lees meer


TwitterTwitter

Volg The Brothers @TMBamsterdam

TwitterTwitter

Volg The Sisters @mediasisters

Routebeschrijving
Nieuwe Herengracht 51-53
1011RN Amsterdam
020-6848974
E-mail: info@themediabrothers.nl
The Media Brothers
KVK: 34239991
BTW: NL.8152.71.815.B01