Documentaire In de Rij voor Anne Frank (NOS)

14611 views, 2280 dagen geleden
 Anne Frank, Tweede Wereldoorlog, Achterhuis, documentaire, NOS, Nederland 2, dodenherdenking, 4 mei, dagboek van Anne Frank

In de Rij voor Anne Frank is een documentaire van Robert Schinkel, waarin 4 seizoenen lang de 'eeuwige' rij voor het Anne Frank Huis wordt gevolgd. Met bijzondere (oorlogs-)verhalen van mensen uit de hele wereld. En dagboekfragmenten. De film werd uitgezonden door de NOS. Op 4 mei 2014 op NL2. Bekijk uitzending.


Dag in dag uit, jaar in jaar uit, staat er een lange rij voor het Anne Frank Huis. Een rij geduldig wachtenden, die alle denkbare nationaliteiten bevat. Ze staan er, omdat ze het Anne Frank Museum in willen, het Achterhuis willen zien. De plek waar het beroemdste slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog zich schuil hield: Anne Frank.

In de documentaire In de Rij voor Anne Frank horen we unieke (oorlogs-)verhalen van mensen uit de hele wereld. We zien deze mensen voor en ná het bezoek aan het Achterhuis. Wat is hún eigen verhaal, waarom zijn ze hier? En hoe was het om heel even in dezelfde ruimte te zijn als dat van een meisje dat in vrijheid wilde leven, maar dat niet kon?

De persoonlijke verhalen worden afgewisseld met met dagboekfragmenten, voorgelezen door leeftijdsgenoten van Anne Frank. Meisjes uit allerlei landen lezen in hun eigen taal indringende passages voor.

Tegelijkertijd zien we het verloop van de seizoenen. Wachtenden in de regen, in de hitte, in de sneeuw. En we zien het dagelijkse leven dat zich afspeelt rondom de eeuwige rij. De rondvaartboten, de straatmuzikanten, de kaartverkoper, de dakloze.   

Dan is er ook nog een wrange symboliek, want Anne Frank stond uiteindelijk ook in de rij. Een rij die leidde tot het einde van haar jonge leven...  

In de eeuwige rij voor het Anne Frank Huis komt de wereld samen.
Met intense, persoonlijke, unieke verhalen van jong en oud.
Uit alle landen, in alle talen. Over verdriet, verlies, kracht en hoop.
Over oude en nieuwe conflicten. Over verleden en toekomst.
Over de prijs die werd én wordt betaald voor vrede en vrijheid.

De rij van Anne Frank is als een symbolisch trechter,
van diverse mensen uit de hele wereld. 
Ondanks al hun verschillen
vormen ze samen
hét verhaal
van…

 
In de Rij voor Anne Frank.

 Lees meer


1 jaar voor het WK-voetbal, Evenblij in Rio (VARA)

4934 views, 2294 dagen geleden
 Frank Evenblij, Vara, Rio, WK voetbal, Bureau Sport, Seedorf, Pele, Garrincha, Olympische Spelen

TV-special met Frank Evenblij. Met het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016 is Rio de Janeiro de komende jaren dé sporthoofdstad van de wereld. Eén jaar voordat het zover is, gaat Frank Evenblij alvast naar Brazilië om te kijken hoe de stad er voor staat.

In deze aflevering - geproduceerd door The Media Brothers - bezoekt Frank Evenblij een training en een wedstrijd van Clarence Seedorf, op dit moment de belangrijkste voetballer van het land. Hoe verloopt het in de zeer geweldadige sloppenwijken die met het oog op het WK worden overgenomen door de politie, om te voorkomen dat toeristen in gevaar komen? Pele is de beroemdste voetballer van de wereld, maar in Brazilie zelf is de veel te vroeg overleden Garrincha misschien wel veel grootser. Hij staat symbool voor de Braziliaan. Samen met oud NOS correspondent Marjon van Royen bezoekt hij Garrincha's graf.

In deze aflevering komen we veel te weten over hoe diep het voetbal is geworteld in de maatschappij en zien we de mooie kanten van deze overweldigende stad, alsmede het altijd loerende gevaar, dat niet te stoppen lijkt.

Uitzending: 13 juni, 21.45 Nederland 3
Herhaling: 26 juni, 23.25 Nederland 3 

 

 


 Lees meer


Nieuwe afleveringen UIT-ME-KAAR voor KRO Jeugd

3018 views, 2294 dagen geleden
 

Ook dit jaar is er weer een nieuwe reeks in productie gegaan van het kinderprogramma UIT-ME-KAAR. Seizoen 4 alweer. Opnieuw halen kinderen allerlei apparaten uit elkaar. UIT-ME-KAAR wordt uitgezonden in KRO Kindertijd en werd vorig jaar genomineerd voor de Prix Jeunesse.

In elke aflevering halen telkens drie kinderen een afgedankt apparaat compleet uit elkaar . Zoals een parkeermeter, brommobiel of een orgel, Ze onderzoeken de werking ervan door het met echt gereedschap  helemaal "uit-me-kaar" te halen.   

De serie laat zien hoe kinderen samenwerken, hoe ze "problemen" aanpakken, hoe ze communiceren en structureren. We zien hun verwondering en hun overwinningen. Tegelijkertijd geeft het tv-programma een beeld van de huidige kleurrijke kindersamenleving, vastgelegd in de grote verscheidenheid aan tuinen die Nederland kent.

UIT-ME-KAAR is een idee van Jan-Willem Bult (Hoofd Jeugd KRO) en wordt opnieuw geregisseerd door Robert Schinkel (De Zandtovenaar, Klaas Vaak, De Avonturen van Buck & Tommy). Inmiddels zijn er 28 afleveringen.


 Lees meer


TwitterTwitter

Volg The Brothers @TMBamsterdam

TwitterTwitter

Volg The Sisters @mediasisters

Routebeschrijving
Nieuwe Herengracht 51-53
1011RN Amsterdam
020-6848974
E-mail: info@themediabrothers.nl
The Media Brothers
KVK: 34239991
BTW: NL.8152.71.815.B01